Tiếng Anh

Bài tập so sánh hơn và so sánh nhất có đáp án

CNTA xin giới thiệu đến các bạn Bài tập so sánh hơn và so sánh nhất trong tiếng Anh có đáp án do CNTA sưu tầm và đăng tải nhằm mang đến cho các bạn nguồn tài liệu hữu ích để ôn tập nâng cao khả năng ngữ pháp tiếng Anh của mình, chuẩn bị tốt nhất cho các kì thi quan trọng. Sau đây mời các bạn vào tham khảo !

Tóm lược về câu so sánh hơn và so sánh nhất

Dưới đây là bài tập so sánh hơn và so sánh nhất lớp 6 mới nhất mời các bạn tham khảo ạ !

1. Dạng thức so sánh của tính từ

a. So sánh hơn (comparatives)

 

Short adjective + er :

S1 + V(be) + adj_er + than + S2(+be)

 

 

More + long adjective :

S1 + V(be) + more + adj + than + S2(+be)

 

 

Ex: The math test is easier than I thought.

(Bài kiểm tra toán dễ hơn tôi nghĩ.)

 

Ex: The math test is more difficult than I thought.

(Bài kiểm tra toán khó hơn tôi nghĩ.)

b. So sánh nhất (Superlatives)

The + short adjective + est:

S1 + V(be) + the + adj_est

The most + long adjective:

S1 + V(be) + the + most + adj

Ex: This t-shirt is the cheapest in our store.

(Áo phông này là rẻ nhất trong cửa hàng của chúng tôi.)

Ex: She lives in the most modern house.

(Cô sống trong ngôi nhà hiện đại nhất.)

Bài tập so sánh hơn

2. Dạng thức so sánh của trạng từ

a. So sánh hơn (Comparatives)

Short adverb + er:

S1 + V + adv_er + than + S2(+do/does/did)

More + long adverb:

S1 + V + more + adv + than + S2(+do/does/did)

Ex: Nhi can drive faster than her brother (does).

(Nhi có thể lái xe nhanh hơn anh trai cô.)

Ex: Nhi drives more carefully than her brother (does).

(Nhi lái xe cẩn thận hơn anh trai cô.)

b. So sánh nhất (Superlatives)

The + short adverb + est :

S1 + V + the + adv_est

The most + long adverb :

S1 + V + the most + adv

Ex: I was the earliest to arrive at school.

(Tôi là người đến trường sớm nhất.)

Ex: He drew the graph the most accurately of all of us.

(Ông đã vẽ đồ thị chính xác nhất trong tất cả chúng ta.)

Video bài tập về so sánh hơn và so sánh nhất

Bài tập so sánh hơn so sánh nhất có đáp án


Bài tập 1: Viết dạng so sánh hơn và so sánh nhất của các tính từ và trạng từ sau đây


ADJ/ADVSo sánh hơnSo sánh nhất
1. Big
2. Hot
3. Sweet
4. Few
5. Little
6. Comfortable
7. Important
8. Expensive
9. Good
10. Far

Bài tập 2: Viết lại các câu sau dưới dạng so sánh hơn và so sánh nhất


1. Today is hotter than yesterday.

➔ Yesterday was __________________________.

2. No one in her team is more beautiful than Salim.

➔ Salim is _______________________________.

3. No house in my city is higher than his house.

➔ His house is ____________________________.

4. Lan is the most intelligent in her class.

➔ No one in her class _______________________.

5. If she reads many science books, she will have much knowledge.

➔ The more__________________________________.

6. If Kien wants to pass the exam easily, he will study harder.

➔ The more easily ________________________________.

7. This house is very beautiful. It’s expensive, too.

➔ The more _____________________________.

8. One of the greatest tennis players in the world is BJ.

➔ BJ is _________________________________.

9. No producers in the world is bigger than KW.

➔ KW is _______________________________.

10. Minh is very intelligent but his brother is the most intelligent in his family.

➔ Minh’s brother is ________________________________________.

Bài tập 3: Chọn đáp án đúng nhất


1. My Japanese class is _______ than his English class.

A. funny

B. funnier

C. funniest

D. the funny

2. This chair is _________ than the other.

A. comfortable

B. the comfortable

C. more comfortable

D. most comfortable

3. No one in my group is _______ than Duong.

A. kinder

B. kind

C more kind

D. most kind

4. Hoang visits his parents  ________ than she does.

A. little

B. least

C. the less

D. less

5. If Cuong had run ________ , his brother could have caught him.

A. fast

B. faster

C. the fastest

D. more faster

Bài tập 4: Tìm và sửa lỗi sai (nếu có) các câu dưới đây


1. This is the more wonderful book she has ever read.

2. No mountain in the world is the biggest than Everest.

3. Bill Gate is the richer people in the world.

4. The bed room is biggest than the kitchen one.

5. One of the greater football players in Vietnam is Quang Hai.

Bài 5. Điền vào chỗ trống dạng đúng của so sánh hơn


1. Cats are ………… (intelligent) than rabbits.

2. Lana is…………… (old) than John.

3. China is far ………… (large) than the UK.

4. My garden is a lot ………………. (colourful) than this park.

5. Helen is …………… (quiet) than her sister.

6. My Geography class is ……………. (boring) than my Math class.

7. My Class is …………. (big) than yours.

8. The weather this autumn is even ……………… (bad) than last autumn.

9. This box is ……………… (beautiful) than that one.

10. A holiday by the mountains is ……………….(good) than a holiday in the sea.

Bài 6. Chọn đáp án đúng


1.His illness was ________ than we had thought at first.

A. much serious

B. more serious

C. serious

D. most serious

2. Nam is _______ in his class.

A. taller

B. the most tall

C. the tallest

D. more tall

3. Traveling by plane is _______ than traveling by car.

A. fast

B. more fast

C. the most fast

D. faster

4. Actually, today I feel ______ than I did yesterday.

A. the worst

B. worst

C. worse

D. bad

5. Could you speak Vietnamese _______ than, so I can understand what you mean?

A. more clearly

B. clearly

C. the most clearly

D. the clearest

6. That flight ticket is _________ of all.

A. expensive

B. the most expensive

C. more expensive

D. the expensive

7. Phong works ________ than most of him friends.

A. a lot more hardly

B. more hardly

C. many harder

D. much harder

8. I tried to spend ______ money.

A. little

B. less

C. the least

D. the less than

9. My friend is much _______ than me.

A. prettier

B. pretty

C. the prettiest

D. more prettier

10. My mom speaks Korean ______ I do.

A. fluently

B. more fluently than

C. more fluently

D. most fluently

Bài 7. Viết lại những câu này dựa trên những gợi ý đã cho mà không thay đổi nghĩa gốc


1. My brother was earning much less in his previous job than he is now.

=> (more) ____________________________________ .

2. Chicken is cheaper than beef.

=> (more) ____________________________________ .

3. To my knowledge, speaking English is easier than listening to conversations in English.

=> (harder) ___________________________________ .

4. This is the most delicious lunch she’s even had.

=> (more) ____________________________________ .

5. There is no better doctor in this hospital than Mr.Long.

=> (best) _________________________________ .

6. This is the fastest moving car I’ve ever driven.

=> (faster) _________________________________ .

7. There isn’t anywhere as old as this castle.

=> (oldest) _______________________________ .

8. Have you got any bigger shirt than that one?

=> (biggest) _____________________________ .

9. I am not taller than anyone in the class.

=> (lowest) ____________________________ .

10. The company’s revenue in May is the highest compared to the previous months.

=> (lower) _____________________________ .

Bài 8: Cho dạng đúng của tính từ trong ngoặc


1. Your bag is _____________ (easy) than mine.

2. My mother’s advice is _____________ (useful) for me.

3. The summer this year is _____________ (dry) as ever.

4. It is _____________ (difficult) rule of all

5. This pen writes _____________ (good) than my previous one.

6. This athlete is _____________ (strong) than his competitor.

7. This pupil is _____________ (clever) in the class.

8. This is _____________ (old) castle in Britain.

9. Health is _____________ (important) than money.

10. This path is _____________ (narrow) than the parallel one.

11. This actor is _____________ (famous) actor from Spain.

12. Kenyans are _____________ (good) sprinters.

13. Luxurious hotels are _____________ (expensive) than those of economic class.

14. My _____________ (old) sister is afraid of mice.

15. Saturn is _____________ 2nd _____________ (large) planet in our solar system.

16. We have _____________ (much) homework today than we had yesterday.

17. If you need any _____________ (far) information, please contact our assistant.

18. The second part of the film is _____________ (boring) than the first one

19. In childhood my aunt was _____________ (thin), but now she is rather fat.

20. This highway is _____________ (wide) than that highway.

Bài 9. Chia theo câu so sánh phù hợp


1. Many people would argue that robots are ………………..… (intelligent) than humans.

2. The price in the countryside is………………..… (cheap) than that in big cities.

3. Canada is far …………………..… (large) than Vietnam.

4. My garden is a lot more colorful……………… (colorful) than this park.

5. My friend is quieter…………..(quiet) than me.

6. Art-related subjects are ……………… (interesting) than science classes.

7. My current apartment is…………… (comfortable) than the one, I rented 2 years ago.

8. The weather this autumn is even ………….. (nice) than last autumn.

9. These products in this grocery are ………….. (natural) than these in the near one.

10. A holiday in the mountains is more memorable……………(memorable) then a holiday in the sea

Bài 10. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc


1. Who is the ………….. (tall) person in your family?

2. My mum is the ………….. (good) cook in the world.

3. Saigon is the…………..(big) city in my country.

4. Cutting down trees could be considered to be one of …………..(dangerous) reason leading to pollution.

5. Goods is going to be………….. (expensive) during Tet holiday.

6. Where are the…………..(nice) beaches in your country?

7. I bought the TV with the………….. (reasonable) price ever.

8. Who is …………..(famous) singer in your country?

9. Internet is one of (important)________________inventions that changes humans’ life.

Đáp án bài tập so sánh hơn và so sánh nhất trong Tiếng Anh


Bài tập 1:


ADJ/ADVSo sánh hơnSo sánh nhất
1. BigBigger (tính từ ngắn)The biggest (tính từ ngắn)
2. HotHotter (tính từ ngắn)The hottest (tính từ ngắn)
3. SweetSweeter (tính từ ngắn)The sweetest (tính từ ngắn)
4. FewFewer (tính từ ngắn)The fewest (tính từ ngắn)
5. LittleLess (dạng đặc biệt)The least (dạng đặc biệt)
6. ComfortableMore comfortable (tính từ dài)The most comfortable (tính từ dài)
7. ImportantMore important (tính từ dài)The most important (tính từ dài)
8. ExpensiveMore expensive (tính từ dài)The most expensive (tính từ dài)
9. GoodBetter (dạng đặc biệt)The best

(dạng đặc biệt)

10. FarFather/Futher (dạng so sánh đặc biệt)The fathest/The futhest (dạng so sánh đặc biệt)

Bài tập 2:


1. Yesterday wasn’t so as hot as today.

2. Salim is the most beautiful in her team.

3. His house is the highest in my city.

4. No one in her class is more intelligent than Lan.

5. The more science books she reads, the more knowledge she will have.

6. The more easily Kien wants to pass the exam, the harder he will study.

7. The more beautiful this house is, the more expensive it is.

8. BJ is the greatest tennis player in the world.

9. KW is the biggest producer in the world.

10. Minh’s brother is more intelligent than him.

Bài tập 3:


1. My Japanese class is _______ than his English class.

A. funny

B. funnier (vì đằng sau có than – so sánh hơn)

C. funniest

D. the funny

2. This chair is _________ than the other.

A. comfortable

B. the comfortable

C. more comfortable (vì đằng sau có than – so sánh hơn và comfortable là tính từ dài)

D. most comfortable

3. No one in my group is _______ than Duong.

A. kinder (vì đằng sau có than – so sánh hơn)

B. kind

C. more kind

D. most kind

4. Hoang visits his parents less ________ than she does.

A. little

B. least

C. the less

D. less (vì đằng sau có than – so sánh hơn)

5. If Cuong had run________, his brother could have caught him.

A. fast

B. faster (theo nghĩa của câu là chạy nhanh hơn)

C. the fastes

D. more faster

Bài tập 4


1. more ➔ most (so sánh nhất)

2. the biggest ➔ bigger (so sánh hơn vì có than)

3. richer ➔ richest (so sánh nhất vì có the)

4. biggest ➔ bigger (so sánh hơn vì có than)

5. greater ➔ greatest (so sánh nhất vì có the)

Bài 5. Điền vào chỗ trống dạng đúng của so sánh hơn


1- more intelligent

2- older

3- larger

4- more colourful

5- quieter

6- more boring

7- bigger

8- worse

9- more beautiful

10- better

Bài 6. Chọn đáp án đúng


1 – B; 2 – C; 3 – D; 4 – A; 5 – A;

6 – B; 7 – D; 8 – C; 9 – A; 10 – B;

Bài 7. Viết lại những câu này dựa trên những gợi ý đã cho mà không thay đổi nghĩa gốc


1 – My brother is earning more in his current job than he was (in the past).

2 – Beef is more expensive than chicken.

3 – To my knowledge, listening to conversations in English is harder than speaking English fluently.

4 – She’s never had a more delicious lunch than this one.

5 – Long is the best doctor in this hospital.

6 – I have never driven faster than this one.

7 – This castle is the oldest in the city.

8 – Is this the biggest shirt you’ve/ you have got?

9 – I am the lowest in the class.

10 – The company’s revenue in the previous months is lower than this May.

Bài 8: Cho dạng đúng của tính từ trong ngoặc


1. Your bag is ___easier__________ (easy) than mine.

2. My mother’s advice is _____the most useful________ (useful) for me.

3. The summer this year is ____the driest_________ (dry) as ever.

4. It is ____the most difficult_________ (difficult) rule of all

5. This pen writes _____better________ (good) than my previous one.

6. This athlete is _____stronger________ (strong) than his competitor.

7. This pupil is _______the cleverest______ (clever) in the class.

8. This is ____the oldest_________ (old) castle in Britain.

9. Health is ____more important_______ (important) than money.

10. This path is ______narrower_______ (narrow) than the parallel one.

11. This actor is ______the most famous_______ (famous) actor from Spain.

12. Kenyans are _______the best______ (good) sprinters.

13. Luxurious hotels are _______more expensive______ (expensive) than those of economic class.

14. My ____oldest_________ (old) sister is afraid of mice.

15. Saturn is _____the________ 2nd ______largest_______ (large) planet in our solar system.

16. We have ______more_______ (much) homework today than we had yesterday.

17. If you need any ______further_______ (far) information, please contact our assistant.

18. The second part of the film is ______more boring_______ (boring) than the first one

19. In childhood my aunt was _______thinner______ (thin), but now she is rather fat.

20. This highway is ______wider_______ (wide) than that highway.

Bài 9. Chia theo câu so sánh phù hợp


1. Many people would argue that robots are ………more intelligent………..… (intelligent) than humans.

2. The price in the countryside is…………cheaper……..… (cheap) than that in big cities.

3. Canada is far …………larger………..… (large) than Vietnam.

4. My garden is a lot more colorful………colorful……… (colorful) than this park.

5. My friend is quieter……more quiet……..(quiet) than me.

6. Art-related subjects are …………more interesting…… (interesting) than science classes.

7. My current apartment is……more comfortable……… (comfortable) than the one, I rented 2 years ago.

8. The weather this autumn is even ……nicer…….. (nice) than last autumn.

9. These products in this grocery are ……more natural…….. (natural) than these in the near one.

10. A holiday in the mountains is more memorable………more memorable……(memorable) then a holiday in the sea.

Bài 10. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc


1. Who is the ………tallest….. (tall) person in your family?

2. My mum is the ……best…….. (good) cook in the world.

3. Saigon is the……biggest……..(big) city in my country.

4. Cutting down trees could be considered to be one of ………the most dangerous…..(dangerous) reason leading to pollution.

5. Goods is going to be……more expensive…….. (expensive) during Tet holiday.

6. Where are the………nicest…..(nice) beaches in your country?

7. I bought the TV with the………most reasonable….. (reasonable) price ever.

8. Who is ……the most famous……..(famous) singer in your country?

9. Internet is one of (important)______the most important__________inventions that changes humans’ life.


Mời các bạn tải toàn bộ bài tập và đáp án tại: Tổng hợp bài tập so sánh hơn và so sánh nhất có đáp án, Ngoài ra, cũng đăng tải rất nhiều tài liệu học tập khác giúp học tốt môn tiếng Anh hơn như: Ngữ pháp tiếng Anh, Luyện nghe tiếng Anh, Luyện viết tiếng Anh….

Xem thêm : Hội thoại là gì ?

Cẩm Nang Tiếng Anh

Cẩm Nang Tiếng Anh - Blog chia sẻ tất cả những kiến thức hay về ngôn ngữ tiếng Anh, nghe nói tiếng Anh, từ vựng tiếng Anh tất cả các chuyên ngành. Kinh nghiệm tự học tiếng Anh tại nhà nhanh nhất, tiết kiệm thời gian, chi phí…
Back to top button