Học tiếng Anh cơ bản

Chè tiếng anh là gì ? Từ điển tiếng anh các loại chè

Chè tiếng anh là gì

Chè: Sweet Soup

Chè tiếng anh là gì ?
Chè tiếng anh là gì ?

Từ Điển Tiếng Anh Các Loại Chè

Những loại chè phổ biến ở Việt Nam được gọi bằng tiếng Anh như sau:

  • Chè hạt sen – Sweet lotus seed gruel
  • Chè trôi nước  Rice Ball Sweet Soup
  • Chè sắn – Cassava Gruel
  • Chè đậu trắng với nước cốt dừa – White cow-pea with coconut gruel
  • Chè đậu xanh – Green beans sweet gruel
  • Chè đậu đen – Black beans sweet gruel
  • Chè đậu đỏ – Red beans sweet gruel
  • Chè khoai môn với nước dừa – Sweet Taro Pudding with coconut gruel
  • Chè chuối – Sweet banana with coconut gruel
  • Chè sáo sọn – Sweet mung bean gruel
  • Chè ba màu – Three colored sweet gruel
  • Chè Thái – Thai Sweet gruel
  • Chè khúc bạch – Khuc Bach sweet gruel
  • Chè bưởi –  made from grapefruit oil and slivered rind
  • Chè cốm – made from young rice
  • Chè củ súng – made from water lily bulbs
  • Chè củ mài – made from Dioscorea persimilis
  • Chè hột lựu (called by this name in southern Vietnam and by chè hạt lựu in northern Vietnam) – in this dish, rice paste are cut into pomegranate seed-shaped pieces.
  • Chè củ từ (or chè khoai từ) – made from Dioscorea esculenta
  • Chè khoai lang – made from sweet potato
  • Chè chuối – made from bananas and tapioca (Vietnamese: bột báng)
  • Chè mít – made from jackfruit
  • Chè thốt nốt – made from sugar palm seeds
  • Chè được làm từ lô hội – made from Aloe vera
  • Chè bánh lọt – made from bánh lọt – a cake from Huế (lọt means “to sift”).
  • Chè bắp (the Southern dialect) hay còn gọi là chè ngô (the Northern dialect) – made from corn and tapioca rice pudding
  • Chè sắn lắt – made from sliced cassava
  • Chè sắn bột hay còn gọi là chè bột sắn – made from cassava flour
  • Chè lam – made from ground glutinous rice
  • Chè hoa quả – mixture of so many different fruits including pineapple, watermelon, apple, pear, mango, lychee, dried banana, cherry, and dried coconut with milk, yogurt, and syrup
  • Chè nhãn  made from longan
  • Chè xoài – made from mango
  • Chè trái cây – made from fruits
  • Chè trái vải – lychee and jelly
  • Chè sầu riêng – made from durian
  • Chè sen dừa  made from lotus seeds and coconut water
  • Chè hạt sen – made from lotus seeds
  • Chè được làm từ các củ sen – made from lotus tubers
  • Chè mã thầy (or chè củ năng) – made from water chestnuts
  • Chè hạt lựu – made from the other pomegranate seed-shaped tapioca pearls.
  • Chè bột lọc – from small cassava and rice flour dumplings
  • Chè trôi nước – very muc balls made from mung bean paste in a shell made of glutinous rice flour; served in a thick clear or brown liquid made of water, sugar, and grated ginger root.
  • Chè hột éo – basil seed drink
  • Chè khoai môn – made from taro
  • Chè kê – made from millet
  • Chè khoai tây – made from potato
  • Chè sen – made from thin vermicelli and jasmine flavoured syrup
  • Chè mè đen – made from black sesame seeds
  • Chè rau câu   made from agar agar
  • Chè thạch sen  made from seaweed and lotus seeds
  • Chè thạch hạt sen – thin, vermicelli-like jellies.
  • Chè sương sâm  jelly with Tiliacora triandra extract
  • Chè sương sáo – Grass jelly
  • Chè hình dạng bánh xếp – green bean wrapped in a tapioca skin dumpling eaten in a coconut milk base with smaller pieces of tapioca. Translated to English, the dish is “folded cake dessert”.
  • Chè ong – made form a rice, ginger root and honey and molasses– this is a northern dish, usually cooked to offer to the ancestors at Tết.
  • Chè hạt đậu đen – made from the black beans; one of the most popular varieties of chè, particularly for northern Vietnamese.
  • Chè đậu phụng (also called chè đậu phộng in southern Vietnam, or chè lạc in northern Vietnam) – made from peanuts
  • Chè đậu ván Huế – made from Dolichos lablab (hyacinth beans) a specialty in Huế
  • Chè đậu đỏ – made from azuki beans, usually using whole beans, rarely using ground beans.
  • Chè đậu huyết – made from red beans.
  • Chè đậu trắng – made from black-eyed peas. In this dessert is just to referred to as chè đậu as it is one of the most common bean dessert for southern Vietnamese.
  • Chè đậu xanh – made from whole mung beans
  • Chè đậu xanh đánh – made from ground mung beans

Chúc các bạn học tốt

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button
Close